Research projects

80464: Πρωτότυπη μέθοδος διάγνωσης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης- ανάλυσης σωστικών ανασκαφών. SOSAME
COMPETITIVNESS
Scientific Advisor: Βλίζος Σταύρος
Financing Framework: OPCEI ESPA 2014-2020
Scientific Advisor's Department: Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Budget: 256.400

Το έργο στοχεύει στη διάγνωση, τεκμηρίωση και ανάδειξη των σωστικών ανασκαφών αναπτύσσοντας μία εμβληματικού χαρακτήρα καινοτόμα μεθοδολογία, που θα είναι άμεσα αξιοποιήσιμη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας - που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλες εφορείες και παρόμοιες ενέργειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα της καινοτόμου μεθοδολογίας θα προβάλλονται μέσα από επιδεικτική εγκατάσταση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα» προσφέροντας στο κοινό την δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει μέσω εικονικής πραγματικότητας σε σωστικές ανασκαφές στην περιοχή της Εύβοιας μέσα από ένα εργαστήριο ανοιχτής θέασης που το περιεχόμενο του συνεχώς θα εμπλουτίζεται από τις νέες σωστικές ανασκαφές. Ο επισκέπτης της επιδεικτικής εγκατάστασης εκτός από την βιωματική εμπειρία συμμετοχής σε σωστικές ανασκαφές θα μπορεί να επισκεφθεί εικονικά αρχαιολογικούς χώρους, να περιηγηθεί σε αυτούς και να μελετήσει τα ευρήματα τους, παρότι δεν έχει την δυνατότητα να τους επισκεφθεί στον πραγματικό κόσμο αφού που δεν είναι πια προσβάσιμοι λόγω του ότι είναι σε εξέλιξη ή έχουν γίνει τεχνικά έργα από πάνω τους. Το έργο θα εμπλουτίσει τα εργαλεία της επιστημονικής κοινότητας για την προσέγγιση-τεκμηρίωση των σωστικών ανασκαφών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας ζητήματα που άπτονται των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, όπως η περιορισμένη, συνήθως πιεστική, διάρκεια των σωστικών ανασκαφών, η περιορισμένη έκτασή τους στο χώρο, η οποία προσδιορίζεται και επιβάλλεται από εξωγενείς των αρχαιολογικών δεδομένων παράγοντες, και ο, συνακόλουθα, αποσπασματικός χαρακτήρας της αρχαιολογικής πληροφορίας που μας παρέχουν (μέσω των επίσης αποσπασματικά συνήθως αποκαλυφθέντων ακίνητων ευρημάτων) για ευρύτερες περιοχές που κατά το παρελθόν μπορεί να συνιστούσαν χωρικές ενότητες, η εναλλαγή των προσώπων (αρχαιολόγων), η υποκειμενική εκτίμηση από τον εκάστοτε ανασκαφέα του υλικού, ο περιορισμένος χρόνος καταγραφής, τεκμηρίωσης και επεξεργασίας των ανασκαφικών δεδομένων και οι περιορισμένες δυνατότητες ανάδειξης, στη συνέχεια, κατά χώρα ή και εν γένει των φυσικών ευρημάτων. Η πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογίας θα εφαρμοστεί σε τουλάχιστον δύο σωστικές ανασκαφές της κατά τη διάρκεια του έργου και θα δημιουργήσει τα πρώτα τεκμηριωμένα τρισδιάστατα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα και για τον μελλοντικό ερευνητή. Επιπλέον η βάση γνώσης που θα δημιουργηθεί θα επιτρέψει την ανάλυση ευρύτερων γεωγραφικών ζωνών. Τέλος, στους επισκέπτες του μουσείου θα υπάρξει δυνατότητα να προβάλλονται οι σωστικές ανασκαφές που γίνονται στην γεωγραφική περιοχή της Εφορείας και τεκμηριώνονται με την καινοτόμο αυτή μεθοδολογία, με ένα βιωματικό τρόπο (εικονική πραγματικότητα), προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να βιώσουν και την πορεία της ανασκαφής. Κάθε σωστική ανασκαφή θα αποτελέσει μία νέα τρισδιάστατη ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή.

Η παραπάνω περιγραφική, πολυφασματική και τρισδιάστατη πληροφορία θα αποτελέσει το βασικό υλικό για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ψηφιακών εφαρμογών προς τους φοιτητές, μαθητές και «ανασκαφικούς» τουρίστες σε μορφή αφήγησης με παιχνιδοποιημένα στοιχεία αξιοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας VR, και το ενδιαφερόμενο κοινό θα βιώνει στιγμές της σωστικής ανασκαφής. Η τεκμηρίωση θα αναπτυχθεί με βάση την προσέγγιση των Συνδεδεμένων Ανοικτών Δεδομένων, όπου κάθε περιγραφόμενος όρος / έννοια θα προσδιορίζεται μοναδικά μέσα στο καθολικό περιβάλλον του Διαδικτύου και θα συνδέεται με διάφορες σχέσεις (θεματικές, χρονικές, γεωγραφικές, κ.α.) με τους άλλους όρους, διαμορφώνοντας μια οντολογία εννοιών. Θα υπάρχει και η δυνατότητα ανάπτυξης εκπαιδευτικών αφηγημάτων στον εικονικό χώρο της ανασκαφής που θα παρουσιάζεται η μεθοδολογία της σωστικής ανασκαφής με πραγματικά παραδείγματα.


Back

Important News

<< <
May 2022
> >>
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Today, Sunday 22-05-2022
No results found for that day

SECRETARIAT

SECRETARIAT
72 Ioannou Theotoki str.
(+30) 26610-87418/87406/87423
archei@ionio.gr

Library

72 Ioannou Theotoki str.
(+30) 26610 80391- 2- 4
lib-tab@ionio.gr

Working Hours

The secretariat is open:
Monday-Friday: 9am to 3pm
Saturday & Sunday: Closed

For secretariat related issues, contact Mrs. Georgia Gatsou on weekdays between 9:00 - 11:00 in the morning at the telephone numbers 26610-87418/87406 and through email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Text To SpeechText To Speech Text ReadabilityText Readability Color ContrastColor Contrast
Accessibility Options