Εκπαιδευτικές δράσεις
page image

Καθώς η εκπαιδευτική διαδικασια δεν είναι μονοδιάστατη, το Εργαστήριο διοργανώνει δράσεις που την εμπλουτίζουν, τόσο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και σε κάθε άλλη ενδιαφερόμενη εκπαιδευτική δομή. Ιδιαίτερη μέριμνα αποδίδεται στην κατάρτιση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, καθώς αυτά αποτελούν τον πυρήνα εφαρμογής της εφαρμοσμένης επιστήμης της Μουσειολογίας.

«Δημιουργούμε το δικό μας, εικονικό τοπικό μουσείο»

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 το Εργαστήριο Μουσειολογίας δημιούργησε και εκτέλεσε, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Λ.Τ. Κασσιόπης Κέρκυρας, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργούμε το δικό μας εικονικό τοπικό μουσείο», στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Παναγιώτης Σαραντίδης με την υποστήριξη της Ελπίδας Κληρονόμου και της Ευαγγελίας Κολυβά, φιλολόγων. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή του Διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας Γεώργιου Απ. Παπαϊωάννου. Η μεθοδολογία υλοποίησης εστίασε στη διαθεματική διδασκαλία, στην ομαδοσυνεργατική εργασία, στη βιωματική προσέγγιση, στην επιτόπια έρευνα και στη δημιουργία με χρήση νέων τεχνολογιών.

26/3/2017 Εκδρομή στην Ηγουμενίτσα και το Μαργαρίτι

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΜΙΠ), σε συνεργασία με τον Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας, διοργάνωσαν εκπαιδευτική εκδρομή φοιτητών και φοιτητριών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και στο Μουσείο Μαργαριτίου. Είχε προηγηθεί ομιλία του Διευθυντή του Εργαστηρίου, Δρ Γεωργίου Παπαϊωάννου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σχετικά με τα δύο μουσεία και τις μουσειολογικές τους προσεγγίσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα νεότερα αρχαιολογικά μουσεία στην χώρα, αφού εγκαινιάστηκε το 2009 και λειτουργεί σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο. Συνιστά χαρακτηριστικό δείγμα της σύγχρονης μουσειολογική αντίληψης, τόσο για την οργάνωση του μουσείου και των συλλογών του, όσο και για τις ευρύτερες χρήσεις του, προς όφελος της εκπαίδευσης και της οικείας κοινότητας. Κατά την επίσκεψη, οι αρχαιολόγοι και οι επιμελητές του μουσείου παρουσίασαν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα εκθέματα και εξήγησαν τις επιλογές των αντικειμένων και τη λογική της  θεματικής τους έκθεσης ως μέρος μίας συνολικής μουσειολογικής προσέγγισης με γνώμονα τον επισκέπτη. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι υποδομές και παραδείγματα χρήσεων του μουσείου ως κύτταρο πολιτιστικής και μορφωτικής δραστηριότητας, ως ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητας, αλλά και ως εχέγγυο για την στήριξη και βιωσιμότητα του μουσείου.

Το Μουσείο Μαργαριτίου είναι ένα λαογραφικό μουσείο που εγκανιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και λειτουργεί στην κοντινή κωμόπολη του Μαργαριτίου από το 2009 με ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαργαριτίου. Την μόνιμη έκθεση του μουσείου είχε επιμεληθεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Αν. Καθηγητής Γεώργιος Παπαϊωάννου.Το μουσείο είναι για την τοπική κοινωνία μία πολύτιμη κιβωτός της ιστορίας του υλικού και όχι μόνο πολιτισμού της. Δείγμα αυτής της αντίληψης είναι ότι το Εργαστήριο και τους φοιτητές και φοιτήτριες υποδέχθηκαν στο Μαργαρίτι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος και η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Σούρλα, ενώ την παρουσίαση του μουσείου και της περιοχής ανέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου, Γεώργιος Ντάνης. Η πατροπαράδοτη δε, ηπειρώτικη φιλοξενία εκφράστηκε με την προσφορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ενός παραδοσιακού γεύματος στους συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναπτύχθηκε το σκεπτικό μίας πάγιας συνεργασίας του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαργαριτίου με το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας (ΕΜΙΠ), με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη του μουσείου μέσω ερευνητικών έργων και εργασιών.

«Ψηφιακή και έντυπη αποτύπωση πολιτισμικής πληροφορίας του Ιερού Ναού της Παναγίας Κασσοπίτρας (Κασσιόπη Κέρκυρα)»

Κατά το σχολικό έτος 2020-2021 το Εργαστήριο Μουσειολογίας συνέδραμε σε πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας πολιτιστικών θεμάτων ενταγμένο στη θεματολογία  «υλικός και άυλος πολιτισμός», που υλοποίησε το Γυμνάσιο Λ.Τ. Κασσιόπης. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: «Ψηφιακή και έντυπη αποτύπωση πολιτισμικής πληροφορίας του Ιερού Ναού της Παναγίας Κασσοπίτρας (Κασσιόπη Κέρκυρα)». Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Παναγιώτης Σαραντίδης με την υποστήριξη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας Γεώργιου Απ. Παπαϊωάννου, της οικονομολόγου Κυριακής Παπουλίδου και της θεολόγου Ιωάννας Αρχιτεκτονίδου. Στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την αξία της πολιτισμικής πληροφορίας, να μελετήσουν τεκμήρια της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, να καλλιεργήσουν την αισθητική τους και να συνεργαστούν με φορείς στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του σχολείου.

Ενημέρωση: 16-02-2023
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας