Αρχεία Δυτικών Κυριαρχιών της Ελληνικής Επικράτειας


Διδάσκων/ουσα: Δρακάκης Μανόλης, Μεταλληνός Δημήτριος
Κωδικός Μαθήματος: ARC420
Κατεύθυνση Μαθήματος: Αρχειονομίας
Κατηγορία Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου - Κορμού
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο
Εξάμηνο: Ζ΄
ECTS: 4
Σύνολο Ωρών: 3
Σελίδα E Class: https://opencourses.ionio.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=26
Σύντομη Περιγραφή:

Επισκόπηση της κατάστασης που επικράτησε στον ελλαδικό χώρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία και σύντομη αναφορά στις Δυτικές Κυριαρχίες. Η τύχη των Αρχείων των πρώιμων αυτών Κυριαρχιών. Τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και του βενετοκρατούμενου Ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 18ο αι./1797. Θεσμοί βενετικού κράτους: όργανα της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας. Αρμοδιότητες και παραγωγή αρχείων. Δουκική Γραμματεία. Το Κρατικό Αρχείο Βενετίας. Αρχεία των βενετικών διοικήσεων αποκείμενα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με έμφαση στα αρχεία των Ιονίων Νήσων. 

Τα Αρχεία της Α΄ Γαλλικής Κυριαρχίας στα Επτάνησα/Δημοκρατικοί Γάλλοι (1797-1798).

Τα αρχεία της περιόδου της Ρωσοτουρκικής κυριαρχίας (1798-1800) και της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) και τα Αρχεία της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας στα Επτάνησα

Τα Αρχεία του Ιονίου Κράτους/Βρετανική προστασία (1816-1864). Αφορά το «ενιαίον, ελεύθερον και ανεξάρτητον Κράτος υπό το όνομα Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων» που βρισκόταν υπό την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας.

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών στο μάθημα ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να κατανοεί την ιδιαίτερη φύση, διαχείριση και σημασία των αρχείων του Κρατικού  Αρχείου της  Βενετίας, ως σημαντική πηγή έρευνας με έμφαση στα αρχεία που αφορούν στον βενετοκρατούμενο ελλαδικό χώρο και στα Αρχεία των βενετικών διοικήσεων αποκείμενα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους με έμφαση στα αρχεία των Ιονίων Νήσων. Ο φοιτητής θα έχει επαρκείς γνώσεις σχετικά με την παραγωγή Αρχείων στο πλαίσιο της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας, την τυπολογία των εγγράφων, τις εκδεδομένες αρχειακές πηγές και τα εργαλεία πρόσβασης και έρευνας των αρχείων.

Περιεχόμενο (Syllabus):

1η εβδομάδα: Επισκόπηση της κατάστασης που επικράτησε στον ελλαδικό χώρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία και σύντομη αναφορά στις Δυτικές Κυριαρχίες που προήλθαν [π.χ. Δουκάτο των Αθηνών/Φράγκοι, Καταλανοί, Φλωρεντίνοι (1205-1456), Πριγκιπάτο της Αχαΐας/Φράγκοι (1205-1432), Τάγμα Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου (1309-1523), Ανδεγαυοί στην Κέρκυρα (1267-1386), Γενοβέζοι στη Χίο (1345-1566), κ.ά.]. Η τύχη των Αρχείων των πρώιμων αυτών Κυριαρχιών.

2η εβδομάδα: τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και του βενετοκρατούμενου Ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 18ο αι./1797 (Ιόνια νησιά, Κρήτη, Κύπρος, Εύβοια, Πελοπόννησος, Αθήνα, Ναύπακτος, διάφορα νησιά του Αιγαίου, κ.ά. περιοχές).

3η εβδομάδα: Θεσμοί βενετικού κράτους: όργανα της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας.

4η εβδομάδα: Αρμοδιότητες και παραγωγή αρχείων. Δουκική Γραμματεία. Το Κρατικό Αρχείο Βενετίας, πηγή έρευνας με έμφαση στα αρχεία που αφορούν στον βενετοκρατούμενο ελλαδικό χώρο.

5η εβδομάδα: Αρχεία των βενετικών διοικήσεων αποκείμενα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με έμφαση στα αρχεία των Ιονίων Νήσων.

6η εβδομάδα: Εκδεδομένες αρχειακές πηγές και εργαλεία πρόσβασης και έρευνας αρχείων.

7η εβδομάδα: τα Αρχεία της Α΄ Γαλλικής Κυριαρχίας στα Επτάνησα/Δημοκρατικοί Γάλλοι (1797-1798). Παραγωγή Αρχείων στο πλαίσιο της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας. Τυπολογία εγγράφων.

8η εβδομάδα: Σύντομη αναφορά στην περίοδο της Ρωσοτουρκικής κυριαρχίας (1798-1800) και της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) στα Ιόνια νησιά. Παραγωγή Αρχείων στο πλαίσιο της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας. Τυπολογία εγγράφων.

9η εβδομάδα: τα Αρχεία της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας στα Επτάνησα/Αυτοκρατορικοί Γάλλοι (1807-1809). Παραγωγή Αρχείων στο πλαίσιο της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας. Τυπολογία εγγράφων.

10η εβδομάδα: τα Αρχεία του Ιονίου Κράτους/Βρετανική προστασία (1816-1864). Αφορά στο «ενιαίον, ελεύθερον και ανεξάρτητον Κράτος υπό το όνομα Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων» που βρισκόταν υπό την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας. Παραγωγή Αρχείων στο πλαίσιο της νομοθετικής, εκτελεστικής-διοικητικής, διαχειριστικής και δικαστικής λειτουργίας. Τυπολογία εγγράφων.

11η εβδομάδα: Ειδική αναφορά στο Αρχείο του Ιονίου Κράτους που τόσο σε κεντρικό επίπεδο (Κέρκυρα), όσο και σε περιφερειακό (Ιόνιοι νήσοι) διατηρείται αυτούσιο και σε συνεχή χρονολογική σειρά, ως ενιαίο οργανικό σύνολο.

12η εβδομάδα: Παρουσίαση (με τη χρήση πολυμέσων) κρατικών και ιδιωτικών αρχειακών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, κ.ά.) που στις συλλογές τους απόκεινται τα αρχεία στα οποία έγινε αναφορά.

13η εβδομάδα: επανάληψη και ανακεφαλαίωση όσων αναφέρθηκαν στις προηγούμενες διαλέξεις. Συζήτηση με τους φοιτητές: εντοπισμός αποριών και επίλυσή τους.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:
  • Μαριάννα Κολυβά, «Αρχειονομία. Φορείς παραγωγής αρχείων. Ιστορική αναδρομή», εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα , πρώτη έκδοση 2008, τρίτη έκδοση 2015.
  • Kolyva M., «Les Archives des Iles Ioniennes. Bibliographie orientative», Rassegna degli Archivi di Stato XLVI/1 (1986).
  • Dal Borgo Michela, «Archivio di Stato di Venezia. Fonti per la storia delle Isole Ionie: Corfù, Cefalonia,Zante e Santa Maura», Levante Veneziano, Ρώμη
  • Migliardi O’Riordan G. (επιμέλεια), Tipologie di documenti dei secoli IX-XVI, Βενετία
  • Tiepolo M. F., «Archivio di Stato di Venezia», Guida Generale degli Archivi di Stato Italiano, τ. IV, Ρώμη
  • Βισβίζη-Δοντά Δ., «Τα βρετανικά αρχεία ως πηγή της ιστορίας των Ιονίων Νήσων, 1815-1864. (Μεθοδολογία και κριτική)», Πρακτικά ΣΤ΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, Ζάκυνθος, 23-27 Σεπτεμβρίου 1997, τ. 1, Θεσσαλονίκη 2000.
  • Ζαπάντη Στ. (επιμέλεια), Αρχείο Α΄ Γαλλικής Κατοχής, Αργοστόλι 2005 [Ιστορικό Αρχείο Κεφαλληνίας-Ευρετήρια, δακτυλόγραφο ευρετήριο προς χρήση των ερευνητών].
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Πρόσωπο με πρόσωπο

Χρηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας:

Για την βελτίωση και προαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών για την παράδοση του μαθήματος με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ύλης αλλά και την διάδραση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών. Προγράμματα αλλά και υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την παρουσίαση διαφανειών του μαθήματος, χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την επικοινωνία με τους φοιτητές και όποτε χρειάζεται εξειδικευμένα προγράμματα.

Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

Γραπτή εξέταση και εργασίες.


Επιστροφή

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

Γραμματεία

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87418 / 87406 / 87423 / 87445
archei@ionio.gr

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΙΠ

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87223
libraryloan@ionio.gr
library.ionio.gr

Ώρες λειτουργίας

Η γραμματεία είναι ανοικτή:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

Για θέματα γραμματείας, επικοινωνείτε με την κα. Γάτσου Γεωργία καθημερινά κατά τις ώρες 9:00-11:00 το πρωί στα τηλέφωνα: 26610-87418/87406 και ηλεκτρονικά στα email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας