Αρχεία τραπεζικών οργανισμών και Επαγγελματικών Οργανώσεων-Βιομηχανικά Αρχεία


Διδάσκων/ουσα: Δρακάκης Μανόλης, Καββαδία Αλεξάνδρα
Κωδικός Μαθήματος: ARC404
Κατεύθυνση Μαθήματος: Αρχειονομίας
Κατηγορία Μαθήματος: Ειδικού Υποβάθρου - Κορμού
Τύπος Μαθήματος: Επιλογής
Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο
Εξάμηνο: Η΄
ECTS: 4
Σύνολο Ωρών: 3
Σελίδα E Class: https://opencourses.ionio.gr/modules/auth/opencourses.php?fc=26
Σύντομη Περιγραφή:

Η Διοικητική οργάνωση και λειτουργία των τραπεζικών οργανισμών. Η Παραγωγή Αρχείων.  Τα ενεργά, ημιενεργά, ανενεργά των τραπεζών, καθώς και τα ιστορικά τους Αρχεία ως εργαλεία για την έρευνα της ιστορίας της Ελλάδος. Οι οργανισμοί, οι οργανώσεις και οι επιχειρήσεις  ως παραγωγοί και διαχειριστές  αρχείων.  Η φύση των αρχείων τους. Διαχείριση, χρήσεις, διεπιστημονική προσέγγιση και αξιοποίηση των ενεργών και ιστορικών τους αρχείων.  Το θεσμικό πλαίσιο τοπικής αυτοδιοίκησης  πρώτου και δευτέρου βαθμού. Οι ιδιαιτερότητες στη φύση  και τη διαχείριση των αρχείων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σημασία των βιομηχανικών αρχείων, καθώς και των ιδιωτικών αρχείων, που βρίσκονται εναποτεθειμένα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. 

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών στο μάθημα ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να κατανοεί την ιδιαίτερη φύση, διαχείριση και σημασία των αρχείων εντός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τραπεζικών οργανισμών, των δημοσίων επιχειρήσεων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων, Περιφερειών)  και των επαγγελματικών οργανώσεων. Επίσης ο φοιτητής θα είναι κατά το δυνατόν ενημερωμένος και  ευαισθητοποιημένος ως προς τον εντοπισμό και τη διάσωση βιομηχανικών αρχείων –κυρίως ιδιωτικών– δεδομένου ότι οι ελλείψεις στην κείμενη ελληνική νομοθεσία καθιστούν τη διάσωση των αρχείων αυτών πραγματικά τυχαίο γεγονός.

Περιεχόμενο (Syllabus):

1η εβδομάδα: Τραπεζικοί οργανισμοί ως παραγωγοί και διαχειριστές αρχείων. Η φύση των αρχείων των τραπεζικών οργανισμών.

2η εβδομάδα: τα Ιστορικά Αρχεία των Τραπεζών. Τα Αρχεία των Τραπεζών ως εργαλεία για την έρευνα της ιστορίας της Ελλάδος. Διοικητική οργάνωση και λειτουργία των τραπεζών. Παραγωγή Αρχείων. Τυπολογία εγγράφων. Μέθοδοι και τεχνικές επιλογής και εκκαθάρισης. Ιδιαίτερη αναφορά και παρουσίαση επιλεγμένων παραδειγμάτων αρχείων και εγγράφων από τα Ιστορικά Αρχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

3η εβδομάδα: τα Αρχεία των Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Έννοια-στοιχεία της έννοιας. Διακρίσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Διαφορές δημόσιας επιχείρησης από την ιδιωτική.

4η εβδομάδα: Νομικό καθεστώς. Διοικητική οργάνωση και λειτουργία. Ενδεικτικός κατάλογος Δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών. Παλαιότερες ΔΕΚΟ που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Παραγωγή Αρχείων και τυπολογία εγγράφων. Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση. Μέθοδοι και τεχνικές επιλογής και εκκαθάρισης.

5η εβδομάδα: Εισαγωγή. Θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ως παραγωγοί και διαχειριστές αρχείων. Έννοια και διακρίσεις της Τ.Α. Ο πρώτος βαθμός της Τ.Α.: Δήμοι-διοικητικές περιφέρειες-διαιρέσεις. Οι δημοτικές αρχές. Δημοτικά νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο δεύτερος βαθμός της Τ.Α.: Περιφέρειες. Όργανα. Νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της περιφέρειας.

6η εβδομάδα: Αρχεία Οργανισμών και Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ιδιαιτερότητες στη φύση και στη διαχείριση των αρχείων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραγωγή Αρχείων και τυπολογία εγγράφων. Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση. Μέθοδοι και τεχνικές επιλογής και εκκαθάρισης.

7η εβδομάδα: Οι επαγγελματικές οργανώσεις ως φορείς παραγωγής και διαχείρισης αρχείων. Οι ιδιαιτερότητες στη φύση και στη διαχείριση των αρχείων των επαγγελματικών οργανώσεων.

8η εβδομάδα: Αρχεία Βιομηχανιών. Ορισμοί, φύση, ιδιαιτερότητες. Παρουσίαση βιομηχανικών και επιχειρηματικών οργανισμών (κρατικών-ιδιωτικών-ημικρατικών). Διοικητική οργάνωσή τους και λειτουργία τους. Παραγωγή αρχείων. Τυπολογία εγγράφων.

9η εβδομάδα: Ταξινόμηση και αρχειοθέτηση βιομηχανικών αρχείων. Μέθοδοι και τεχνικές επιλογής και εκκαθάρισης.

10η εβδομάδα: Επίσκεψη σε αρχεία τραπεζικών οργανισμών (ΕΤΕ ή ΑLHPA BANK ή Τράπεζα Πειραιώς)

11η εβδομάδα: Επίσκεψη σε αρχεία υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου Κέρκυρας ή σε αρχεία υπηρεσιακών μονάδων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

12η εβδομάδα: Επίσκεψη σε αρχεία επαγγελματικών οργανώσεων (Σαπωνοποιείο οικογένειας Πατούνη).

13η εβδομάδα: Επανάληψη και ανακεφαλαίωση όσων αναφέρθηκαν στις προηγούμενες διαλέξεις. Συζήτηση με τους φοιτητές: εντοπισμός αποριών και επίλυσή τους. Παρουσίαση (με τη χρήση πολυμέσων) κρατικών και ιδιωτικών φορέων που στις συλλογές τους διαθέτουν αρχεία οργανισμών και επιχειρήσεων.  

Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:
  • Μαριάννα Κολυβά: «Εγχειρίδιο Αρχειονομίας, Θεωρητικές προσεγγίσεις. Οργάνωση και σκοποί. Σύγχρονες προκλήσεις», εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2011.
  • Κολυβά Μ., «Η δημιουργία και η παραγωγή αρχείων σε βιομηχανικό και επιχειρηματικό οργανισμό», Τεκμήριον 3 (2001), 41-47.
  • Δημήτριος Κόρσος, «Διοικητικό Δίκαιο. Γενικό Μέρος» εκδόσεις Σάκκουλα, Δ΄ έκδοση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2013.
  • Σπηλιωτόπουλος Επαμεινώνδας Π., Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2010 (Κεφ. Γ΄: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ο πρώτος βαθμός και ο δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης).
  • Τάχος Αναστάσιος Ι., Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2003 (Κεφ. ΣΤ΄: Η Δημόσια Επιχείρηση).
  • Judith Ellis (επιμέλεια): «Η διαχείριση των αρχείων», Ελληνική Αρχειακή Εταιρία τυπωθήτω-Γιώργος Δάρδανος», Αθήνα 2000.
  • Μαυρομάτη Ο, «Αρχεία βιομηχανικών επιχειρήσεων», Βόλος 2000.
  • Πρόντζας Ευάγγελος, «Τα ιστορικά αρχεία Τραπεζών», κείμενο σεμιναριακής εισήγησης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 1995.
  • Αρχεία βιομηχανικών επιχειρήσεων: ζητήματα διαχείρισης. Πρακτικά σεμιναρίου ευρωπαϊκού προγράμματος LEONARDO 1995 (Αθήνα, Δεκέμβριος 1996), Τετράδια Εργασίας 21 (1999).
  • Ελληνική Ένωση Τραπεζών: «Ιστορικά Αρχεία Τραπεζών», επιμέλεια Αλέκος Λιδωρίκης.
  • Committee on Business Archives of the International Council on Archives. Business archives: studies on international practices, Μόναχο, 1983.
  • Dartevelle Raymond – Hildesheimer Francoise. Les archives: aux sources de l’histoire des enterprises, Paris, Les editions de l’Epargne 1995.
  • Ulfspare A.-Chr., The Management of Business Recods, ICA Handbooks Series, 8, München-New York-London-Paris 1988.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Πρόσωπο με πρόσωπο

Χρηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας:

Για την βελτίωση και προαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών για την παράδοση του μαθήματος με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ύλης αλλά και την διάδραση μεταξύ καθηγητή και φοιτητών. Προγράμματα αλλά και υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την παρουσίαση διαφανειών του μαθήματος, χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την επικοινωνία με τους φοιτητές και όποτε χρειάζεται εξειδικευμένα προγράμματα.

Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

Γραπτή εξέταση και εργασίες


Επιστροφή

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

<< <
Δεκέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Γραμματεία

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87418 / 87406 / 87423 / 87445
archei@ionio.gr

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΙΠ

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87223
libraryloan@ionio.gr
library.ionio.gr

Ώρες λειτουργίας

Η γραμματεία είναι ανοικτή:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

Για θέματα γραμματείας, επικοινωνείτε με την κα. Γάτσου Γεωργία καθημερινά κατά τις ώρες 9:00-11:00 το πρωί στα τηλέφωνα: 26610-87418/87406 και ηλεκτρονικά στα email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας