Τρίτο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας-Σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού, InfoRights 2024

ShareThis
Δημοσίευση: 11-04-2024 14:28 | Προβολές: 1368
Έναρξη: 17-05-2024 |Λήξη: 18-05-2024
[Αναμένεται]
gr  pdf.png  Αφίσα Συνεδρίου
Mέγεθος: 671.47 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Εκδόθηκε το Πρόγραμμα του Τρίτου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας-Σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού, InfoRights 2024. Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΑΒΜ, την Ερευνητική Ομάδα IHRC και τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου  με τη συνεργασία των Μουσειακών Συλλογών Ιονίου Πανεπιστημίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας και της Έδρας UNESCO Ιονίου Πανεπιστημίου και θα γίνει στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας υπό την Αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας.

Οι θεματικές του συνεδρίου είναι: Ελευθερία Λόγου και Έκφρασης, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πράξη, Αρχεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βιβλιοθήκες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μουσεία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λογοτεχνία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τέχνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ιστορία της Πληροφορίας και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δίκαιο Πληροφορίας-Πολιτιστική Κληρονομιά-Πνευματική Ιδιοκτησία και Varia.

Το Συνέδριο φιλοξενεί εβδομήντα πέντε εισηγήσεις από πολλούς και σημαντικούς φορείς, εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Ανάμεσα στους εθνικής εμβέλειας φορείς σημειώνεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό της έγκριτο νομικό Χρήστο Ράμμο, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), που θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρό της δημοσιογράφο και πολιτικό αναλυτή Ιωάννη Πολίτη, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) που θα εκπροσωπηθεί από τον Επιστημονικό του Συνεργάτη Μιχάλη Κρητικό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)-Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΔΙΣ Συνταγματάρχη Κοσμήτη Δοξάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) που θα εκπροσωπηθούν από την Προϊσταμένη Αναγνωστηρίου και Αρχειακής Έρευνας των ΓΑΚ Άννα Κουλικούρδη, , η Διεθνής Αμνηστία-Τμήμα Ελλάδος από τον Διευθυντή του Χρήστο Δημόπουλο, το ‘Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που θα εκπροσωπηθεί από την Επιστημονική του Συνεργάτιδα Άννα-Μαρία Δεύτου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Δικτύου που εκπροσωπείται από τη Διευθύντριά του Καθηγήτρια Παρασκευή Φραγκοπούλου, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Στέγη Ωνάση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) κ.ά. Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως εισηγητές ή/και πρόεδροι συνεδριών καθηγητές, ερευνητές και διδάσκοντες από όλα τα Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου που βρίσκονται στην Κέρκυρα και από πολλά άλλα ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Στην κύρια ομιλία του Συνεδρίου, με προεδρία της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Μαρίας  Κανελλοπούλου-Μπότη και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας Ιωάννη Κοντού, ο έγκριτος νομικός και δικηγόρος στο Στρασβούργο με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα Στέφανος Σταύρος θα μιλήσει για την ελευθερία έκφρασης στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην πρώτη ειδική συνεδρία, με Προεδρία Σπύρου Ζουμπουλίδη, A' Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, η Αργυρώ Σπυριδάκη, ιδρύτρια της ΜΚΟ Διαβάζω για τους άλλους θα παρουσιάσει το σημαντικό έργο της οργάνωσης των 4.500 εθελοντών αναγνωστών στα σπίτια ατόμων ηλικιωμένων ή/και με προβλήματα όρασης.

Στη δεύτερη ειδική συνεδρία, με προεδρία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Πέτρου Αγγελόπουλου, θα παρουσιαστεί το έργο της Ομάδας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Τρίτου Λυκείου Κερκύρας, από της υπεύθυνες καθηγήτριες Παπαδοπούλου Θεοδώρα, Φιλόλογο, Κούστα Ευτυχία, Μαθηματικό και Ανυφαντή Μαρία, Φιλόλογο, με συμμετοχή μαθητών.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν Παρασκευή στις τρεις το μεσημέρι 17 Μαΐου 2024 και τελειώνουν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024, ενώ δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου είναι https://rights.ihrc.gr.

To Συνέδριο είναι το Tρίτο Διεπιστημονικό Συνέδριο με επίκεντρο την πληροφορία συνδιοργάνωσης Εργαστηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Ερευνητικής Ομάδας IHRC και άλλων φορέων. Το πρώτο Διεπιστημονικό Συνέδριο διεξήχθη στην Αθήνα, 24 και 25 Μαΐου 2013, με τίτλο Ιστορία της Πληροφορίας: Σημεία αναφοράς από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο’ (ΙnfoHist 2013) και το δεύτερο διεξήχθη στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 28 και 29 Απριλίου 2017, με τίτλο ‘Παιδί και Πληροφορία: αναζητήσεις και προσεγγίσεις ιστορίας, δικαίου-δεοντολογίας, πολιτισμού’, InfoKid 2017, με την αιγίδα του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας.


Επιστροφή

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Δευτέρα 29-04-2024

Γραμματεία

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87418 / 87406 / 87423
archei@ionio.gr

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΙΠ

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87223
libraryloan@ionio.gr
library.ionio.gr

Ώρες λειτουργίας

Η γραμματεία είναι ανοικτή:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

Για θέματα γραμματείας, επικοινωνείτε με την κα. Γάτσου Γεωργία καθημερινά κατά τις ώρες 9:00-11:00 το πρωί στα τηλέφωνα: 26610-87418/87406 και ηλεκτρονικά στα email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας