Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 9 Ιουνίου 2023 με σκοπό την αρχειοθέτηση, συντήρηση, ψηφιοποίηση και παράδοση στην ιστορική έρευνα του ιστορικού αρχείου του Εργατικού Κέντρου.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Πρύτανης του Ιδρύματος Καθ. Ανδρέας Φλώρος, ενώ, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, ο Πρόεδρος κ. Σταμάτης Πελάης. Η εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου έλαβε χώρα στις 10.00 π.μ. στην αίθουσα «Ντίνος Θεοτόκης», όπου φιλοξενείται το αρχείο του Ε.Κ.Κ.
Ειδικότερα, η συμφωνία των δύο μερών περιλαμβάνει παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης σε εργασίες όπως η λεπτομερής ταξινόμηση και συντήρηση των τεκμηρίων, η πλήρης καταλογογράφηση και περιγραφή σύμφωνα με τα Διεθνή Αρχειονομικά Πρότυπα, η φηφιοποίηση σύμφωνα με τα σύγχρονα Πληροφοριακά Συστήματα, η μουσειολογική προβολή, έκθεση και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών Εικόνας και Ήχου, η πραγματοποίηση δράσεων που αφορούν την επιμόρφωση, κατάρτιση, και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και η συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων και συνεδρίων, επισκέψεων, ξεναγήσεων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας και πολιτών, με σκοπό τη γνώση και κατανόηση της ιστορίας και της εξέλιξης του εργατικού κινήματος στην Κέρκυρα, τηρουμένου, βεβαίως, του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου όσο και ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. αναγνώρισαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία είναι ωφέλιμη και για τα δύο μέρη, αλλά και εν γένει για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, επειδή αυτή μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού της Κέρκυρας με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες της.
«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό οποιουδήποτε κοινωνικού εταίρου χρειάζεται επιστημονική βοήθεια και καθοδήγηση», σημείωσε ο Πρύτανης του Ιδρύματος και συνέχισε λέγοντας ότι «σημείο επαφής σ’ αυτήν τη συνεργασία είναι το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, το οποίο θα επιμεληθεί σε επόμενο στάδιο και την μουσειολογική προβολή του υλικού, ενός υλικού όχι απλά αρχειακού, αλλά και μουσειακής αξίας, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τη διαδικασία αυτής της συνεργασίας».
Τη συνεργασία χαιρέτισε και εξήρε, επίσης, εκ μέρους του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, ο Αν. Καθ. Μανόλης Δρακάκης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την υλοποίηση του έργου.
Η υπογραφή του Μνημονίου κατά την 9η Ιουνίου αποτελεί ιδιαίτερη συγκυρία καθώς συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, ο εορτασμός της οποίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της σημασίας και της χρησιμότητας των αρχείων στην κοινωνία, ως μοναδικών τεκμηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς.