Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στη μουσειολογική δράση βασισμένη στην τέχνη, με θέμα: «Θραύσματα του παρελθόντος»

ShareThis
Δημοσίευση: 03-03-2023 13:22 | Προβολές: 774
Σημαντική Ημερομηνία: 21-05-2023
[Έληξε]
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 150.29 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ
Εργαστήριο Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών
(μουσείων, μνημείων, κ.λπ.)

Ιωάννου Θεοτόκη 72, 49100 Κέρκυρα,
www.ilam.ionio.gr/museologylab

Κέρκυρα, 01-
03-23
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η επιστημονική του ομάδα σε συνεργασία με την Κερκυραϊκή Πινακοθήκη απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στη μουσειολογική δράση βασισμένη στην τέχνη, με θέμα: «Θραύσματα του παρελθόντος». Η εικαστική δράση θα πραγματοποιηθεί την 18η Μαΐου (2023) και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Η πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες, ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών, σε ομάδες μαθητών-φοιτητών, εκπαιδευτικών ή ενδιαφερόμενους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με μόνη αποσκευή τα εικαστικά τους έργα γύρω από την ιδέα και την έννοια του «θραύσματος» καλώντας το κοινό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία έκφρασης, συμμετοχικότητας και εικαστικής δημιουργίας. Η δράση τείνει να φωτίσει έννοιες, γεγονότα και διαστάσεις που είτε έχουν παραγκωνιστεί είτε έχουν περάσει στην ιστορική και κοινωνική λήθη.

Θεωρητικό περιεχόμενο δράσης

Υπάρχουν θραύσματα χιλιάδων ετών στις προθήκες των μουσείων άλλοτε συγκολημμένα σε ένα
ενιαίο «όλον» και άλλοτε μεμονωμένα, να αποτελούν τις μαρτυρίες μιας υλικής συνέχειας, που ενίοτε καταφέρνει να είναι ορατή ή και όχι στα μάτια του κοινού. Τα θραύσματα όμως δεν είναι/βρίσκονται μόνο στα μουσεία. Τυχαία θραύσματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Είτε υλικά είτε ως μέσο έκφρασης
που χρησιμοποιείται για τη δήλωση μιας διακεκομμένης ή αποσπασμένης αισθητικής και αφηγηματικής συνέχειας στο πλαίσιο των καθημερινών εμπειριών μας, τονίζοντας την αξία της ζωής ανάμεσα στο ουσιώδες και το τυχαίο. Θυμόμαστε τη ζωή μας ως μια σειρά από αισθητές στιγμές που κατά κάποιο τρόπο μας καθόρισαν. Τα ψυχικά θραύσματα σαν «απομνημονεύματα», λειτουργούν με έναν τρόπο εφαπτόμενο ως προς την υπόστασή μας. Όταν είναι «βαριά» σε συναισθήματα και νοήματα, παραμένουν θραύσματα. Όταν όμως ληφθούν ως νήματα ερμηνείας προηγούμενων καταστάσεων τότε μπορεί να συνθέσουν μια καλά αφηγηματική ιστορία της ζωής μας.
Είδη έργων

Στην έκθεση γίνονται δεκτά αντικείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, πρωτότυπα έργα τέχνης οποιουδήποτε ύφους και εικαστικής επεξεργασίας, παραστατικά ή μη, εξπρεσιονισμού, συμβολισμού, αφαίρεσης ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή (λογοτεχνικά κείμενα, ποίηση) τα οποία μπορούν να συνδιαλέγονται με όποιον τρόπο θεωρεί ιδανικό ο συμμετέχοντας με το θέμα. Κάθε δημιουργός ή ομάδα θα συμμετέχει με ένα έργο.

Τα έργα θα γίνουν αποδεκτά λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια με το θέμα, τις διαστάσεις και τις δυνατότητες του χώρου για την καλύτερη δυνατή ανάδειξή τους.

 Προδιαγραφές έργων
Τα έργα σε καμβά πρέπει να είναι τελαρωμένα, τα έργα σε χαρτί (κείμενα-ποίηση, σχέδια) πρέπει να είναι τυπωμένα σε σκληρό χαρτόνι (για ανάρτηση σε τοίχο). Αν πρόκειται για λογοτεχνικό κείμενο-δοκίμιο ή ποίημα έως 1000 λέξεις.

Η μέγιστη διάσταση κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 60 εκατοστά: για τα έργα
σε καμβά η μέγιστη διάσταση αφορά το τελάρο, και για κορνιζωμένα έργα η τελική διάσταση της κορνίζας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 εκατοστά.

Το μέγιστο βάρος κάθε αναρτώμενου έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.

Το μέγιστο βάρος κάθε γλυπτού έργου δε πρέπει να ξεπερνά τα 6 κιλά.

Για εγκαταστάσεις προτείνεται η δημιουργία έργων τέχνης από υλικά ανθεκτικά και με μέγιστη διάμετρο τα 2,5 μέτρα αποτελούμενα το μέγιστο από 5 τμήματα.

Αν πρόκειται για βίντεο, οι αποδεκτές προδιαγραφές είναι η υψηλή ανάλυση εγγραφής (ΗD).

Αν πρόκειται για φωτογραφία, οι αποδεκτές τεχνικές προδιαγραφές είναι: 6.000 × 4.000 pixel.

Υποβολή συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν ηλεκτρονικά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος τους στα εξής e-mail:

a.micheli@ionio.gr
και sarantidisgiotis@gmail.com με θέμα: Θραύσματα του παρελθόντος © δράση εργαστηρίου Μουσειολογίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο έως τις 9 Απριλίου 2023 (23:59 μ.μ.).
Στην πρόταση θα περιλαμβάνονται:

Ο τίτλος και μια σύντομη περιγραφή του εικαστικού έργου τέχνης.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 250 λέξεις) με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και την τρέχουσα ιδιότητα.

Όσες/οι αποστείλουν αίτηση θα λάβουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση αποδοχής της πρότασής τους με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα e-mail:
a.micheli@ionio.gr και sarantidisgiotis@gmail.com όπως και στο τηλέφωνο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης 26610 41085-6-7-8 (από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.).
Ο επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης

Αν. καθηγητής Γ. Παπαιωάννου

Διευθυντής Εργαστηρίου Μουσειολογίας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Ιούνιος 2023
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Τετάρτη 07-06-2023
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα

Γραμματεία

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87418 / 87406 / 87423
archei@ionio.gr

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΙΠ

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87223
libraryloan@ionio.gr
library.ionio.gr

Ώρες λειτουργίας

Η γραμματεία είναι ανοικτή:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

Για θέματα γραμματείας, επικοινωνείτε με την κα. Γάτσου Γεωργία καθημερινά κατά τις ώρες 9:00-11:00 το πρωί στα τηλέφωνα: 26610-87418/87406 και ηλεκτρονικά στα email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας