Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «SIENNA» το οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) για τη συμβολή του στις ηθικές διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Το Φόρουμ, το οποίο συνδιοργανώνεται από οργανισμούς του ΟΗΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση της κοινότητας των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνίας και πραγματοποιείται στη Γενεύη. Ο διαγωνισμός για τα βραβεία του WSIS έγινε θεσμός μετά από αιτήματα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης έργων και δραστηριοτήτων που αξιοποίησαν τη δύναμη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με διάφορους τρόπους. Φέτος, στις 31 Μαΐου, ανακοινώθηκαν 18 έργα-νικητές και 72 έργα-πρωταθλητές, μεταξύ των οποίων και το «SIENNA», στην τελετή απονομής των βραβείωντην 1η Ιουνίου 2022.
Η Μαρία Μπότη, Καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συντόνισε τη συμβολή του Ιονίου Πανεπιστημίου στο έργο SIENNA. Σκοπός του έργου ήταν να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και οι ηθικές αξίες γίνονται σεβαστά κατά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η Trilateral εξέτασε τον βαθμό στον οποίο οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να ενέχουν κινδύνους για τους πολίτες καθώς και ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον μείωση και αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη αυτονομία, την ισότητα, την προσωπική ελευθερία, την ιδιωτικότητα και την ανάληψη ευθυνών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο:
https://www.sienna-project.eu/news/news-item/?tarContentId=1016448
Η λίστα με όλα τα έργα που διακρίθηκαν:
https://www.itu.int/net4/wsis/stocktaking/Prizes/2022