Διάλεξη της Δρος Ρωξάνας Θεοδωρου, Βιβλιοθηκονόμου, Κοινοβουλευτικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής, με θέμα
"Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο: το εμπορικό ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα
και ο ρόλος της Εθνικής Βιβλιοθήκης"
Τρίτη 8 Δεκεμβριου 2020 και ώρα 6.30 μμ.
Μια διοργάνωση της Ερευνητικής Ομάδας του Ιονίου Πανεπιστημίου "Πληροφορία: Iστορία, Ρύθμιση, Πολιτισμός" IHRC.
Σύνδεσμος:
https://ionio-gr.zoom.us/j/93449480777?pwd=aXM4R2wrRitLY2VZdWVXamZsRWgvQT09
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Δρ. Ρωξάνα Θεοδώρου είναι Βιβλιοθηκονόμος με ειδίκευση στις Ηλεκτρονικές Εκδόσεις και Πληροφόρηση. Εν συντομία, έχει εργαστεί στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού της Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστήμιου, στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Κολλεγίου Αθηνών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Εθνική Βιβλιοθήκη και έχει διδάξει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας. Πλέον, εργάζεται στο Κοινοβουλευτικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Κεντρικό ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της υπήρξε η πληροφοριακή παιδεία, η διευκόλυνση στη πρόσβαση στην πληροφορία, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και εργαλείων, τόσο στο συμβατικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον.
Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης:
To ηλεκτρονικό βιβλίο (eBook) έχει γνωρίσει παγκοσμίως μεγάλη άνθιση με τις πωλήσεις του να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων των εκδοτών. Ενδεικτικά, το 2018 τα eBooks συνεισέφεραν στο 18% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις τους άγγιξαν τα 18.13 δις. δολάρια και αναμένεται οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη 5ετια. Κι ενώ σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Κίνα και την Ιαπωνία, τα eBooks είναι εξαιρετικά δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα, στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο. Οι εκδότες από τη μία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί να επενδύσουν στο συγκεκριμένο μέσο δημοσίευσης, αλλά ταυτόχρονα και οι ίδιοι οι χρήστες δεν φαίνεται να είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων, τροφοδοτώντας και οι δύο ένα φαύλο κύκλο.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία και τη χρήση των eBooks, ειδικά των εμπορικών, και με τη χρηματοδότηση του ΙΣΝ, προχώρησε στη δημιουργία της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου. Πρόκειται για την πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία δανεισμού εμπορικών ηλεκτρονικών βιβλίων, με την συνεργασία και τη συμμετοχή των μεγαλύτερων Ελλήνων εκδοτών. Το έργο, στην πρώτη πιλοτική του φάση, επρόκειτο να λειτουργήσει για 2 χρόνια.
Η παρουσίαση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τη σκοπιμότητα εγκαινίασης μιας τέτοιας υπηρεσίας, τις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της, τους τρόπους συνεργασίας με τους Έλληνες εκδότες, την επιλογή του υλικού, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντήθηκαν και τις προσδοκίες για το μέλλον.