Παρουσίαση διεθνούς συνεδρίου CEPE-2009

ShareThis
Δημοσίευση: 22-10-2009 22:39 | Προβολές: 3822
image

Όγδοο διεθνές συνέδριο Computer Ethics: Philosophical Enquiry 2009-Δεύτερο διεθνές σεμινάριο δικαίου της πληροφορίας 2009, Κέρκυρα 25-28 Ιουνίου 2009


Στην Ιόνιο Ακαδημία πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως τις 28 Ιουνίου 2009 το 8th International Conference Computer Ethics: Philosophical Enquiry 2009. Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται σχεδόν κάθε χρόνο εναλλάξ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ‘κέρδισε’ τη διοργάνωσή του μετά από επίσημη Πρόταση (Proposal) που κατατέθηκε το 2007 στην International Society for Ethics and Technology, τη διεθνή επιστημονική εταιρεία η οποία είναι ο κύριος οργανωτής του συνεδρίου.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τα Τμήματα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιστημονικοί υπεύθυνοι από πλευράς Ιονίου Πανεπιστημίου ήταν η Λέκτορας Μαρία Μπότη και ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος. Συμμετείχαν ως ομιλητές πάνω από εξήντα Καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι συναφείς εργασίες του 2ου Διεθνούς Σεμιναρίου Δικαίου της Πληροφορίας, το οποίο φέτος ειδικά διοργανώθηκε ως pre-event του συνεδρίου CEPE 2009, διεξήχθησαν στις 25 και 26 Ιουνίου 2009, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας.

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν ευρεία: ζητήματα δικαίου και δεοντολογίας σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και το διαδίκτυο, το ελεύθερο λογισμικό, τη φιλοσοφία της πληροφορίας, την ηθική της έρευνας στο διαδίκτυο, την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, το ψηφιακό χάσμα και την πληροφορία σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρώτος κύριος ομιλητής (keynote speaker) ήταν ο Καθηγητής Terrel Bynum, από τις ΗΠΑ με θέμα «Η Φιλοσοφία και η Επανάσταση της Πληροφορίας». Στον Καθηγ. Bynum ο Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας INSEIT Καθηγ. Herman Tavani απένειμε το πρώτο βραβείο «INSEIT/Weizenbaum award», το οποίο απονέμεται από την INSEIT κάθε δύο χρόνια για τη «σημαντική συμβολή στο επιστημονικό πεδίο του δικαίου της πληροφορίας, λόγω έρευνας, υπηρεσίας και οράματος». Οι άλλοι δύο κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Harvard Berkman Center for Internet and Society, Urs Gasser (με θέμα «Το παρελθόν, παρόν και μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή») και ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας κ. Γεώργιος Μπώκος (με θέμα «Η ανάγκη για μια νέα νοοτροπία, εργαλεία και πρακτικές στο σύγχρονο περιβάλλον πληροφόρησης»).

Τους ομιλητές πλαισίωσαν έξι πάνελς ειδικών με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως: «Τα παράδοξα της σύγχρονης γνώσης: ανάμεσα στην εφεύρεση, δημιουργία, πληροφορία και έλεγχo» (με την εξαιρετική συμμετοχή του Έλληνα Κωνσταντίνου Καραχάλιου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και του Βραζιλιάνου Καθηγητή κοινωνιολόγου Laymert Garcia de los Santos), «Η καλόπιστη χρήση της απαγορευμένης γνώσης», «E-Trust: Τα υπέρ και τα κατά», «Η τεχνολογία της πληροφορίας και η καλή ζωή», “H δεοντολογία της εφαρμογής της τεχνολογίας RFID στις βιβλιοθήκες».
Ξεχωριστή μνεία ταιριάζει στο πάνελ του Καθηγητή Rafael Capurro, με τους Pr. Britz (ΗΠΑ), Dr. Nagenborg (Γερμανία) και Pr. Νakada (Ιαπωνία), με θέμα «Αλλάζοντας το Ίντερνετ, αλλάζοντας τη δεοντολογία της πληροφορίας», καθώς το ερευνητικό κέντρο International Center for Information Ethics (βλ. http://icie.zkm.de), το οποίο διευθύνει ο Pr. Capurro, ‘γιόρτασε’ στην Κέρκυρα τα δέκατα γενέθλιά του. Στο κλείσιμο του συνεδρίου διεξήχθη ένα debate ανάμεσα στους διακεκριμένους Αμερικανούς Καθηγητές Jim Moor και Deborah Johnson, με θέμα «Is the standard view of computer ethics correct? Revisiting computer ethics».

Στo δεύτερο διεθνές σεμινάριο δικαίου της πληροφορίας, διοργάνωση του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας (επ. υπεύθυνη Μ. Μπότη), στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη της Πληροφορίας», κύριος ομιλητής ήταν ο Έλληνας Καθηγητής και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λάμπρος Κοτσίρης, με θέμα «Access to Knowledge v. Access to Creativity». Tην εισαγωγική ομιλία στο σεμινάριο έκανε φέτος ο Καθηγητής Herbert Berkert, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Δικαίου της Πληροφορίας του Πανεπιστημίου του St. Gallen της Ελβετίας, με τίτλο τον τίτλο και γενικά του φετινού σεμιναρίου, «A World for Information Law». Στο σεμινάριο μίλησαν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ο Kαθηγητής Rafael Capurro, Διευθυντής του International Centre for Information Ethics, («Ιnformation Ethics for and from Africa»), ο Καθηγητής Βernt Hugenholtz, Διευθυντής του International Institute for Information Law στο Πανεπιστήμιο του ΄Αμστερνταμ («Πνευματική Ιδιοκτησία και Ορφανά Έργα»), ο Kαθηγητής Simon Rogerson, Διευθυντής του Centre for Computing and Social Responsibility στο Πανεπιστήμιο Montfort της Αγγλίας, («Is history repeating itself with digital beings?»), ο Σουηδός J. Bergman («What’s love got to do with IT?»), η Ινδή ερευνήτρια Manju Dariwal, («Computer ethics and other societies: relevance of ICT for India»), ο Dr. Marcelo Corrales, από τη Γερμανία (Legal issues in biological databases: a sui generis approach), και οι Ελληνίδες, επιστημονικοί συνεργάτες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Δρ. Ευαγγελία Βαγενά και Μαρία Σινανίδου, LLM, (Linking and Hosting: Copyright Issues).

Tα πρακτικά του συνεδρίου αναμένεται να εκδοθούν από τη Νομική Βιβλιοθήκη τον Οκτώβριο του 2009 με έκταση που θα υπερβαίνει τις 800 σελίδες. Τα πρακτικά του σεμιναρίου, επίσης, θα εκδοθούν σύντομα από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου και του σεμιναρίου είναι http://cepe2009.ionio.gr/ Νέο παράθυρο



Επιστροφή
Σχετικά Νέα

Σημαντικές Δημοσιεύσεις

<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Γραμματεία

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87418 / 87406 / 87423 / 87445
archei@ionio.gr

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΙΠ

Ιωάννου Θεοτόκη 72
26610 87223
libraryloan@ionio.gr
library.ionio.gr

Ώρες λειτουργίας

Η γραμματεία είναι ανοικτή:
Δευτέρα-Παρασκευή: 9πμ έως 3μμ
Σάββατο & Κυριακή: Κλειστά

Για θέματα γραμματείας, επικοινωνείτε με την κα. Γάτσου Γεωργία καθημερινά κατά τις ώρες 9:00-11:00 το πρωί στα τηλέφωνα: 26610-87418/87406 και ηλεκτρονικά στα email: gatsou@ionio.gr, archei@ionio.gr

Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας