Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία


Διδάσκοντες: Ασλανίδη Μαρία, Λαβράνος Χαρίλαος, Μεταλληνός Δημήτριος, Μπάνου Χριστίνα, Κωσταγιόλας Πέτρος, Σφακάκης Μιχάλης, Δρακάκης Μανόλης, Στάμου Σοφία, Πούλος Μάριος, Παπαϊωάννου Γεώργιος, Παυλογιάννης Ονούφριος - Σπυρίδων, Τζαναβάρης Σπύρος, Κανελλοπούλου - Μπότη Μαρία Καλλιόπη
Κωδικός Μαθήματος: MTF300
Κατηγορία Μαθήματος: Εμβάθυνσης
Τύπος Μαθήματος: Υποχρεωτικό
Επίπεδο Μαθήματος: Μεταπτυχιακό
Γλώσσα Μαθήματος: Ελληνικά
Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο
Εξάμηνο: Γ΄
ECTS: 30
Διδακτικές Μονάδες: 30
Σελίδα E Class: https://ilam.ionio.gr/motif/gr/studying/courses/mtf300/
Σύντομη Περιγραφή:

 

Η εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. έχει σκοπό τη σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών.  Το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας πρέπει να έχει σαφή ερευνητικό προσανατολισμό ώστε να συνάδει με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα διδασκόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ.

Αντικειμενικοί Στόχοι - Επιδιωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:

Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας τους, οι  φοιτήτριες/τές θα είναι σε θέση:

· Να γνωρίζουν τις αρχές της επιστημονικής μεθοδολογίας έρευνας και να επιλέγουν την κατάλληλη ερευνητική μέθοδο.

· Να διεξάγουν διεπιστημονική έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με το ΠΜΣ

· Να αναζητούν, να συλλέγουν, να αξιολογούν, να επαληθεύουν, να επεξεργάζονται κριτικά-συνθετικά την Βιβλιογραφία και τις πηγές πληροφόρησης

· Να εξετάζουν θέματα που σχετίζονται με την Διαχείριση και ανάδειξη Πολιτιστικής Πληροφορίας

· Να αναλύουν τις νέες τάσεις στην επιστήμη και την έρευνα

· Να αναπτύσσουν τις ερευνητικές τους ικανότητες, να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και την δημιουργικότητά τους για θέματα που σχετίζονται με το ΠΜΣ. 

Περιεχόμενο (Syllabus):

Η επιλογή του θέματος γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό του ΠΜΣ (άρθρο 14) για τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ΠΜΣ.

Ο επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρια  είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και καθοδήγηση της διπλωματικής εργασίας του/της φοιτητή/τριας

Άρθρο 14, παρ. 2 του Κανονισμού: «Το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας θα πρέπει να έχει σαφές ερευνητικό προσανατολισμό ώστε να συνάδει με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα διδασκόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ.»

Άρθρο 14, παρ. 6. του Κανονισμού:  «Ο Επιβλέπων πρέπει να είναι διδάσκων στο Π.Μ.Σ. του Τμήματος, με ερευνητικά ενδιαφέροντα συναφή με το θέμα της Διπλωματικής Εργασίας. Ο Επιβλέπων είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και καθοδήγηση της διπλωματικής εργασίας του/της φοιτητή/τριας. Παρακολουθεί συνεχώς την πορεία της εργασίας του και υποστηρίζει την ερευνητική του προσπάθεια με την υπόδειξη συγκεκριμένων κατευθύνσεων έρευνας. Ο/η κάθε Επιβλέπων/ ουσα μπορεί να επιβλέπει συνολικά μέχρι τρεις (3) Διπλωματικές Εργασίες ανά ακαδημαϊκό έτος. Η Διπλωματική Εργασία εξετάζεται από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή σε δημόσια υποστήριξη»

Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη:

- Προτεινόμενη Βιβλιογραφία: Από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια

- Συναφή επιστημονικά περιοδικά:  Από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια

 

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι:

Εξ αποστάσεως και δια ζώσης επίβλεψη ερευνητικής και συγγραφικής προόδου φοιτήτριας/ή, παροχή συμβουλών και βιβλιογραφίας από τους/τις επιβλέποντες/ουσες καθηγητές/τριες.

Δια ζώσης παρουσίαση

Χρηση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας:

Κατά τη συγγραφή και επίβλεψη της ΜΔΕ χρησιμοποιούνται:

  • Αναζήτηση και αξιολόγηση βιβλιογραφίας διαδικτυακά
  • Εξ αποστάσεως πρόσβαση στις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του Ιονίου Παν/μίου (VPN),
  • Λογισμικά παρουσίασης (τύπου powerpoint),
  • Εργαλεία απομακρυσμένων συναντήσεων
  • Επιπλέον, οι φοιτητές χρησιμοποιούν εργαλεία αυτοματισμού γραφείου, φυλλομετρητές ιστού (web browser) καθώς και e-reader για ψηφιακά βιβλία.
  • Υλικό από την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open courses του Ιονίου Πανεπιστημίου (χώρος εγγράφων, ανακοινώσεις, ανάρτηση σημειώσεων και αρχείων, ομάδες χρηστών, ανταλλαγή αρχείων κ.ό.κ.)
  • Ηλεκτρονική επικοινωνία με τους/τις επιβλέποντες/ουσες

Από τους/τις διδάσκοντες/ουσες χρήση προγράμματος γλωσσικής επεξεργασίας Turnitin για τον έλεγχο ομοιότητας κειμένων κατά την εκπόνηση και αξιολόγηση εργασιών και ασκήσεων μαθήματος.

Μέθοδοι αξιολόγησης/βαθμολόγησης:

Διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΠΜΣ (βλ. άρθρο 14). 

Ο τελικός βαθμός της Τριμελούς Εξεταστικής  Επιτροπής διαμορφώνεται στη βάση της αξιολόγησης του γραπτού υποβληθέντος κειμένου και της προφορικής παρουσίασης.

Άρθρο 14, παρ. 9 του Κανονισμού: «Η υποστήριξη της Διπλωματικής Εργασίας γίνεται σε ημερομηνία και ώρα που ορίζεται από τον Επιβλέποντα και ανακοινώνεται στα λοιπά μέλη της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, στα μέλη της Σ.Ε. και στον ιστότοπο του Τμήματος. Μετά το πέρας της δημόσιας υποστήριξης της Διπλωματικής Εργασίας, η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή την αξιολογεί και τη βαθμολογεί έχοντας ως κύριο κριτήριο την επίτευξη συγκεκριμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων. Συντάσσεται πρακτικό της εξέτασης, το οποίο υπογράφεται από όλα τα μέλη της Τριμελούς Εξεταστική Επιτροπής».

Επίσης, « ο/η υποψήφιος/α υποχρεούται να καταθέσει τη Διπλωματική του/της Εργασία στη Βιβλιοθήκη-Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου, στην μορφή που θα υποδειχθεί από την Βιβλιοθήκη» (άρθρο 14, παρ. 10 του Κανονισμού)


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας